THE BLACK BOX

Kunst & Coaching


Ik krijg vaak de vraag: ''Waarom THE BLACK BOX?''

Voor de toelating van de opleiding creatieve therapie heb ik dit schilderij gemaakt (opleiding niet afgerond). Na een lange periode niet weten wat ik moest doen wist ik het eindelijk, ik wil creatief therapeut worden. De hbo stond altijd heel ver van mij omdat ik moeite heb met leren, de stof tot mij te nemen. Ik moet het 10 x lezen voordat ik het onthoud. Daarom staat het hoge gebouw zo ver weg. Maar ik had mijn zinnen op creatieve therapie gezet en ik ging ervoor. Ik was eindelijk op het juiste pad, daarom heb ik de weg er naar toe goud geschilderd. Het gebouw staat voor de hoge school. Het is zwart geschilderd en de vlag hangt alvast uit. Op de vraag: ''Waarom is het zwart geschilderd?'' Had ik daar niet direct antwoord op. ''Omdat ik het mooi vind'' zei ik. Maar dat werd niet helemaal serieus genomen. Toen we les hadden over verschillende stromingen in de psychologie kwam de term: black box (niet waarneembaar) voorbij. Ik vond dat zo mooi, en vond het letterlijk en figuurlijk goed aansluiten bij het beeld wat ik gemaakt had en besloot, als ik ooit voor mezelf begin, noem ik mijn atelier/praktijk: THE BLACK BOX. Omdat THE BLACK BOX niet geschikt is voor de KvK heb ik gevangen in kunst erbij bedacht.

Als je vast komt te zitten in je leven, zit je vast in je hoofd, ben je gevangen in gedachten.
Als je dat kunt verbeelden, zijn je gedachten gevangen in kunst.

En dat is wat ik wil bereiken: de gedachten verbeelden, zodat het hoofd weer rustig en overzichtelijk is.

Inmiddels heb ik de naam veranderd in THE BLACK BOX kunst & Coaching. Omdat het woord: ‘gevangen’ een negatieve lading bij mensen oproept.

Het gaat bij de verbeelding om de gedachte en de betekenis van de coachee. Ik kan door een tekening niet in het hoofd van de ander kijken (black box). Het gaat om de betekenis en inzichten van de coachee en niet om de mijne. Daarbij is een tekening een momentopname.

The black box staat ook voor geheimhouding, wat in de box gebeurt, blijft in de box.

Je kunt iets in de box verstoppen (letterlijk) waar je afstand van wil doen of juist iets kostbaars waar je zuinig op wilt zijn.

Maar soms zit er ook iets in verstopt (figuurlijk) wat er uit mag komen; kwaliteiten, krachten en talenten die zich openbaar mogen maken. Het mag gaan groeien en bloeien vanuit het donker zoals een zaadje in de modder.